Lahtelainen Nuokun Sirkus, tuttavallisemmin Nuokku, on taikurikerhosta vuonna 1979 aloittanut, sittemmin toimintaansa laajentanut nuorisosirkus. Nuokku on jo kauan toiminut ja muokkautunut nykyiseen malliinsa, mutta tarkoitus on kuitenkin aina ollut sama: teemme nuorisotyötä sirkuksen keinoin.
Nuokun Sirkus on lahtelainen nuorten sirkus. Se on kansainvälistäkin huomiota niittänyt nuorten työpaja ja sirkusharrastus.
Ennen kaikkea se on monipuolinen koko perheen sirkus.
Näin kaikki alkoi:
Nuokun Sirkus syntyi Harjukadun nuorisotalolle vuonna 1979. Nuoret kutsuivat tätä toimitilaa Nuokuksi ja siitä on kehittynyt sirkuksen erikoinen nimikin, Nuokun Sirkus. Syksyllä 1979 pohdittiin Harjukadun Nuokulla, mikä olisi sellainen yhteinen asia, joka yhdistäisi talon nuoria, jotka toimivat monissa eri toimintaryhmissä, kuten esimerkiksi keittiö-, pukusuunnittelu- sekä näytelmäkerhoissa.
Nuorisotalolle pyydettiin töihin taikuri Jouko Alho ja hän perusti taikurikerhon. Toiminta alkoi taikurikerhosta ja sen narutempuista. Taikuri Alhon johdolla taikanarun solmut irtoilivat, mutta naru ei irronnut tekijöidensä kädestä vaan ilmestyi yhä useampaan ja useampaan käteen ja innostus lisääntyi. Taikurikerhon rinnalle pyörähtelivät tanssitytöt, ompelukerho muuttui puvustamoksi ja teatteriryhmäläisistä syntyi sirkuksen hassunkuriset klovnit. Taikanarusta oli taiottu kokonainen nuorisosirkus!
Nuoret olivat osallistuneet jo useana vuonna valtakunnalliseen taidetapahtumaan laulu- ja teatteriryhmin. Tarkasteltaessa tulevia taidetapahtumien lajeja huomattiin uusi taidemuoto, sirkus. Oivallettiin, että siinä on nuorisotyömuoto, joka voi yhdistää kaikkia talon nuoria yhteisen toiminnan ympärille. Kaikille nuorille löytyisi jokin rooli sirkuksesta. Nuoret ja ohjaajat innostuivat asiasta ja niin vuoden 1982 taidetapahtumassa esiintyi ryhmä nimeltä Nuokun Sirkus.
Tarinan pitäisi oikeastaan nyt päättyä, sillä yleensä nämä nuorten ryhmät hajosivat taidetapahtuman tai viimeistään toimintakauden päättyessä. Sirkukselle ei kuitenkaan käynyt näin vaan sen valtava kysyntä yllätti ohjaajat sekä nuoret.
Vuoden 1982 aikana sirkuksella oli 52 yleisöesitystä eli keskimäärin yksi esiintyminen viikossa. Uusia harrastajia tuli jatkuvasta mukaan ja toiminta kiihtyi. Lahden lähikuntiin mm. Nastolaan, Janakkalaan ja Iittiin perustettiin tämän myötä sirkuskerhoja, jotka toimivat Nuokun Sirkuksen ohjaajien voimin.
Sirkus kiertää Suomessa ja ulkomailla
Vuonna 1985 oli tilattuja esityksiä jo noin 100 ja näistä kolmannes oli TV esityksiä. Uutena aluevaltauksena sirkuskoulutustilaisuudet saivat myös suosiota. Koululaisista koostuvalle keikkailevalle ryhmälle esiintymismäärä oli todella huikea. Vuonna 1987 esityksiä oli jo 284. Live-esitysten lisäksi sirkus on esiintynyt kaikilla suomalaisilla TV-kanavilla eri ohjelmissa yhteensä n. 30 kertaa ja lisäksi tehnyt ohjelmaa myös muiden maiden TV-yhtiöille.
Runsaasta esiintymistoiminnastaan huolimatta Nuokun Sirkus ei ole kulttuuriryhmä vaan se on nimenomaan nuorisotoimintaa.
Nuokku käsittikin valtaosin tavallisia nuorisotalojen toimintamuotoja eli retkiä, yleiskokouksia, pelejä, illanviettoja yms. toimintaa, sekä perinteiseksi toimintamuodoksi kehittyneet sirkusleirit.
Nuokun Sirkus oli aktiivisen toimintasta ansiosta etuoikeutettu päästettään esiintymään myös ulkomaille.
Kesällä 1986 oli vuorossa Ruotsin, Tanskan, Saksan, Sveitsin ja Itävallan kattanut 18 päivän kiertue. Tämä ”lähetystyö” ei jäänyt Euroopassakaan vailla huomiota, sillä Tanskan Randersissa olevassa kummikaupungissa viriteltiin sirkustoimintaa paikallisilla nuorisotaloilla.
Pääosa esiintymisistä oli tilausesiintymisiä. Tilaajia olivat suuret tapahtumat kuten ravit, kuntien vuosijuhlat, messut, markkinat, urheilutapahtumat, seurakuntien tilaisuudet, nuorisotapahtumat sekä eläkeläistilaisuudet. Nuokun Sirkus on esiintynyt myös erilaisilla kulkuneuvoilla kuten laivoilla. Ja kulkuneuvoista puhuttaessa, ilmeisesti maailman ainoana junasirkuksena, Nuokun sirkus on esiintynyt Jumbo-junassa Tempaus tuli tunnetuksi vuoden matkailuideana.
Pohjoismaiden, Keski-Eurooppaan sekä Gran Canarian kiertueiden jälkeen oli aika keskittyä Suomen kattavaan kiertueeseen.
Nuokku valmisteli vuoden verran kiertuettaan kesälle -88, johon kuului kolme sirkustelttaa, lukuisa määrä ajoneuvoja sekä erilaista esiintymisrekvisiittaa. Tästä muodostuikin erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, sillä Nuokun Sirkus oli Suomen ensimmäinen kiertävä nuorten sirkus ja erikoisuutena voi pitää myös sitä, ettei ohjelmassa käytetty lainkaan eläimiä. Kiertue alkoi 8.4.1988 Kotkan Nuorkauppakamarin järjestämiltä Asuva-messuilta. Kiertueen aikana oli 116 esitystä 60:ssä eri paikkakunnassa ja se kesti noin neljä kuukautta. Lisäksi kesällä järjestettiin kaksi kahden viikon mittaista sirkusleiriä.
Tukea ja huomionosoituksia
Itsenäinen Nuokun Sirkus yhdistys ry perustettiin vuonna 1987. Lahden kaupunki on tukenut yhdistyksen varsinaista nuorisotoimintaa taloudellisesti. 1989 kaupunki tarjosi sirkukselle oman koulun toimitilaksi, Mukkulan matkailukeskuksen kupeesta. Siellä järjestettiin nuorille kerho- ja koulutustoimintaa ympäri vuoden. Tästä Viipalekouluksi kutsutusta toimitilasta jouduttiin kuitenkin luopumaan vuonna 1996, tilassa ilmenneiden homeongelmien vuoksi. Tämän jälkeen on Nuokun Sirkus on harjoittanut toimintaansa
mm. Niemen koululla, Vesijärvenkadulla keskustan tuntumassa, kauppakeskus TRIO Hansassa ja Renoir Oy:n tiloissa Askon vanhassa tehdaskiinteistössä sekä Pesäkallion tanssipaikassa.
Pitkäkestoisella toimipaikalla 8-salilla Nuokun Sirkuksen toimintaa kasvatettiin entisestään. Isot ja monipuoliset tilat mahdollistivat yli sadan lapsen ja nuoren harrastuksen! 8-salilla päästiin myös järjestämään useamman näytöksen esityksiä, joissa esiintyivät nykyiset harrastajat, sekä myös jo 80-luvun esityksissä esiintyneet artistit. Keväällä 2019 8-salin tiloista jouduttiin luopumaan sisäilmaongelmien vuoksi.
Nykyään Nuokun Sirkuksen toimintaa harjoitetaan entistä monipuolisemmissa Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjan tiloissa Svinhufvudinkatu 13:ssa. Tervetuloa tutustumaan tiloihin sekä toimintaan!
Osuuspankki oli alusta asti merkittävä yhteistyökumppani. Myös Mallasjuoman ja Kafi Oy:n tuki on ollut ratkaisevan tärkeä, sekä Kymen-, että Hämeen läänit ovat antaneet tukea mm. leirien-, työpajojen- ja kiertuetoiminnan toteuttamiseen.
Taloudellisen tuen lisäksi Nuokun Sirkus on saanut runsaasti muita huomionosoituksia, joilla on varmasti ollut merkitystä itseluottamuksen ylläpitämiseen. Vuoden 1986 järjestetyssä taidetapahtumassa muiden mitalien ohella sirkukselle myönnettiin ensimmäinen suuri nuorisotyömitali.
Nuokku edusti Suomea YK:n Hope-tapahtumassa Wienissä 1987. Siellä se palkittiin yhtenä parhaista nuorten työpajaideoista maailmassa. Sirkus oli ylivoimaisesti huomiota herättävin ryhmä, josta työvoimaministeriö raportissaan mainitsee:
”urheilunulkopuolelta saanee hakea Itävallassa vastaavaa julkisuutta saanutta ryhmää”. Sirkuksen vastaava johtaja Jouko Alho nimitettiin YK:n HOPE lähettilääksi Suomessa. Sirkus on siis työpaja muutoinkin kuin esiintymismerkityksessä.
Muita huomionosoituksia olivat Lahden matkailuteko -87 palkinto, sekä vuoden 1987 Lahti mitalin myöntäminen.
Vuosina 1999–2003 Nuokun Sirkus oli mukana ”Voimaa Ilosta” -kampanjassa. Keskeisenä tavoitteena oli: ”Tuottaa laitoksissa oleville ja niihin hetkenkin aikaa sidoksissa oleville henkilöille taidenautintoja”. Samalla tavoitteena on pidetty; ”Välittää kulttuuriviestiä, että laitoksissa otettaisiin huomioon fyysisten ja psyykkisten tarpeiden lisäksi myös kulttuuriset tarpeet sekä kehitettäisiin laitosympäristöjä esteettisemmiksi”.
Sirkusharrastus on ollut 80-luvulta asti voimakkaassa nousussa ja se on valtaamassa alaa yhä useamman kunnan nuorisotoiminnan piirissä. Nuokun Sirkuksen vastaavana ohjaajana toimi taikuri Jouko Alho ja hänen kolmen koplansa Kai Räikkönen, Juha Rönkkö ja Kimmo Karikorpi. He ovat perustaneet varsinaisen kerho- ja sirkusharrastetoiminnan rinnalle erilaisia alan kokonaispalveluja tuottavia yrityksiä kuten Stopteltat Oy:n, Stoppelit Oy:n ja Stoppeite Oy:n.
Kaikki tämä lähti liikkeelle nuorten ennennäkemättömän huikeasta yrityksestä kasvattaa taikurin narunpätkä kiertäväksi ja esiintyväksi nuorisosirkukseksi. Tavoitteessa onnistuttiin!
Edelleen Nuokun Sirkus jatkaa sekä laajentaa toimintaansa, eikä loppua näy!
Ole sinäkin osa Nuokun Sirkuksen värikästä ja moniulotteista historiaa ja tule mukaan harrastamaan, sillä Sirkus kuuluu kaikille!